Richnovszky Ádám oldala

Hogy a szeretet moccanjon…

Kínai Újév

Szerző:
2010 02 15

A Tigris éve: 2010

A holdnaptár szerinti újév a térségben élő kínaiak számára az egyik legfontosabb ünnep. Az idei esztendő azért is különleges, mivel ez a tigris évébe léptünk és ennek  különleges jelentőséget tulajdonítanak. A világ többi részétől eltérően a Kínaiak, akár országonként is eltérően ünneplik meg az új esztendőt.

Ami talán közös, hogy nagyon alapos előkészületek előzik meg a jeles napot, és ezt követően is még hetekig tart a “fiesta”. A következő rövid bejátszások az Ó esztendő utolsó napjaiban készültek, és egy kis hangulati körképet fest az ünnep helyi jelentőségéről, arról, hogy az Észak-johori kínai közösségek miként készülnek ez ünnepre és ennek melyek az immár klasszikussá vált; “kötelező kellékei”

A következőkben az ünnep tárgyiasult kellékein túl, – csak felületesen és lehet, hogy helyenként pontatlanul, de megpróbálom megvilágítani azt az eszmeiséget ami az Újévet övezi.

A hőség itt már majd a következőkben látszik is sokat kivett belőlem – nagyon felelőtlen módon sapka nélkül, mint Attenborough, zárom le az ünnep témakörét és amíg éppen nemkapok napszúrást vonulok árnyékba.

Éjfél után hagyományosan tűzijátékkal ás hajnalig tartó ünnepléssel zárul  a program, azonban az eztkövető napokban a családtagok barátok meglátogatják egymást, és tradícionálisan piros csomagolásban 4 darab narancsot visznek egymásnak ajándékba (ami szerintem mandarin). Itt aztán hagyományos kínai sós- és édes aprósüteményekkel kínálják meg a vendéget. Az ünneplést követően általában mindenki kiveszi a rendes újévi szabadságot, és a boltok a hivatalos 2 napos államünnep után sem mindig nyitnak ki az adott hét folyamán.

Címkék: , , ,


5 hozzászólás “Kínai Újév” bejegyzésre

 1. Győri Géza:

  Nah akkor meglesz a barnulás(vagy a feketedés XD)
  Nagyon felkészültél. Majdnem egy kis Frei dosszié volt!:D

 2. lnyod:

  Drága Papa!

  Szőke vagyok. Ez nem új info. De valamit nagyon félreértettem az oldallal és a regisztrációval kapcsolatban. 🙂 Ne is mondj semmit. 🙂

  Lányod
  🙂

 3. Andor:

  A nép újabb bejegyzést kíván!

 4. DjZoNe:

  Sőt, mondhatni követel! 😀

 5. Ádám:

  A szeretet mottzanjon! Még bekell fotózzak pár dolgot és menni fognak ki, ezentúl rendszeresen. Amúgy az igény jogos, az üzenetet fogtam.