Richnovszky Ádám oldala

Hogy a szeretet moccanjon…
2010 03 06

Madárfészekleves

Madárfészekleves

A furcsa cím sejtetni engedi, hogy valami újdonság jön megint, nos ez így van! Itt most egy komoly problémát kell megoldanom, mégpeig azt, hogy Otak-Otak vagy Madárfészek legyen ebédre.

Jogos a kérdés mi a fene az az Otak, mert ugye a madárfészek még valahogy megvan. A következő képen jól látható miről beszélek, persze felmerülhet benned a kérdés Ok, de hogy lehet ezt megenni?! Nos az Otak egy helyi specialitás és igazából nemmás mint halmassza, igen nemtévedés hal némi fűszeres-chilis szósszal megijesztve. Van rák változata is – ami szerintem finomabb de tulajdonképpen ízben közel állnak egymáshoz.  Ezt a masszát aztán pálmalevélbe csomagolják, ugye ez kéznél van bárhol, összetűzik és mehet a parázsra. Gyakorlatilag lépten nyomon lehet kapni, szerintem finom, viszont annyit nemlehet belőle enni, hogy nemaradj éhes, így marad előételnek vagy sör mellé. Az alkoholkultúra borzalmas sajátos, de erre majd egy másik bejegyzésben kitérek. Szóval az Otak finom is és gyakorlatilag ingyen van (kb 28 Forint) legalábbis a következő versenyzőhöz képest.

Otak

Otak

Otak-Otak

Otak-Otak

De ugorjunk is tovább és nézzük mi a másik specialitás. A ‘Bird’s Nest’ vagyis a Madárfészek mint eledel az egy több évszázados kínai hagyományt követ- gondoljunk csak a pekingi olympiai stadionra aminek még a neve is azonos. .  A dolog rém egyszerű, kezdjük onnan, hogy a fiókák kikelnek a tojásból (ha előbb nem eszik meg őket is) és utánna egyoldalú döntés következtében kilakoltatják a madárcsaládot. A begyűjtött fészkeket, utánna egy biokémiai eljárással megtisztitják pl, a madárszartól, vagy a tolltól ami ottmaradhatott. Ezt követően nagyon szépen becsomagolják, és mehet a polcra. Sajnos eredeti képet erről nem tudok mutatni, mivel a boltban egyértelműen kijelentették, hogy ‘fotó az nincs’ vagyis mehetek ahová akarok. Persze ezt a könnyelmű elutasítást nem úszák meg ennyivel, szóval fővesztés terhe mellet visszafogok térni és természetesen lefotózom.

A madárfészkek

A madárfészkek

Nade mennyi az annyi?! Merül fel a kérdés sokakban, hát ha az otak szemszögéből nézzük akkor pofátlanul drága, ha mondjuk a szarvasgombáéból akkor bagatel. Nos tegyük fel, hogy nem a legolcsóbbat nem is a legdrágábbat válasszuk és mondjuk nem adunk a csomagolásra, akkor egy 9 es pakkot vagyis kilenc fészket már 30 ezer forintból megúszhatunk. Ami mondjuk egy 9 tagú családnak -ami errefelé nemritka egy vasárnapi fészeklevest jelent. Most nyugodtan kommenteljen ide aki 30 ezer forintból nemtud kihozni egy 9 fős vasárnap húslevest 🙂

A fészekleves

A fészekleves

Persze nemcsak leves formájában találkozhatunk a kedvenc fészkünkkel, mivel az évszázadok alatt, körülbelül ezzel az idővel arányosan nőtt a receptek száma, vagyis felsorolni is nehéz lenne az összes fészek csemegét. A történethez hozzátartozik, hogy a kínaiak ezt is mind gyakrolatilag mindent -gondoljunk csak az Újévi felhajtásra, babonás-hagyomány tiszteletből közelítik meg.  így nem meglepő, ha a madárfészekhez is számtalan legenda kapcsolódik.

Címkék: , , ,


Egy visszajelzés “Otak-Otak vs. Madárfészek” bejegyzésre

  1. Andor:

    Helyes Jók ezek a cikkek. Csinálhatnál egy kajás alposztot. Pl.: olyat amit csak kint érdemes enni és olyat is amit itthon is el lehet készíteni